Ruim 200 jaar unieke Ostfriese bedrijfsgeschiedenis

Weinhandlung Wolff Haus Samson_website.jpg

Een van de oudste bedrijven van Leer is de wijngroothandel J.W. Wolff in de Rathausstraße. Het bedrijf werd in 1800 opgericht door Friedrich Wilhelm Groß (1770-1815). Groß raakte in de Napoleontische oorlog in 1815 dodelijk gewond, en liet zijn vrouw en dochter achter. Zijn weduwe Jacoba Eijdina Groß (1779-1855) wilde de handel niet van de hand doen en nam het bedrijf van haar man noodgedwongen over. Ongeveer zes jaar later trouwde hun dochter Cornelia Wilhelmine Groß (1803-1839) met Johann Daniel Wilhelm Wolff (1800-1852) uit Wiesbaden. Johann Wolff nam meteen de zaak van zijn schoonmoeder over en gaf de zaak zijn huidige naam. Sindsdien is de wijnhandel gedurende 200 jaar uitgegroeid tot een traditioneel Ostfries bedrijf dat nu door de zesde generatie gerund wordt. Naast de handel in wijn wordt er ook sterke drank in alle soorten en markten geproduceerd en verkocht. In de jaren 1990 werd een aantal andere Ostfriese bedrijven overgenomen door Wolff. De fusie bestaat momenteel uit: korenbranderij N.U. Sebens, Leer; wijnhandel en destilleerderij J. C. Winter, Aurich; U. Groenefeld, Norden en W. J. Fisser, Emden. Het assortiment van wijngroothandel Wolff is vandaag de dag, met meer dan 1000 variëteiten, een van de grootste in Duitsland.

De bakermat van het bedrijf is het historische “Huis Samson”. Het werd in 1570 gebouwd in de stijl van de Nederlandse barok. Volgens de overlevering kreeg het pand de expressieve naam "Samson" als een symbool van sterkte en duurzaamheid. Vandaag de dag vervult het Huis talrijke functies voor het bedrijf van Wolff, in de eerste plaats als uithangbord en merkteken voor diens producten. Het gebouw zelf is een museum die de Ostfriese huiscultuur laat zien, waarbinnen de bedrijfsgeschiedenis van Wolff een centrale rol speelt. Tegelijkertijd wordt het als een kantoorgebouw voor de bedrijfsvoering gebruikt. De onderste verdieping is een stijlwinkel, waarin wijn en sterke drank in een historische setting verkocht wordt. Het Wirtschaftsarchiv Nord-West-Niedersachsen Emden zou, in het kader van het project WiGeDok, een omvangrijke bronnenverzameling van de bedrijfsgeschiedenis van Wolff kunnen opzetten. Op basis hiervan zou het in de toekomst mogelijk worden de geschiedenis van J.W. Wolff voor de wetenschap nader toegankelijk te maken en historisch onderzoek naar dit bedrijf verder te stimuleren.

Museum Samson_website.jpg Ladenlokal Wolff_website.jpg

Museum en historische winkel in Huis Samson te Leer.

(Foto's: Weingroßhandlung Wolff, Leer)

Lit.: Wolff, F. 2009: Was sich Wolff und Samson erzählen. Die Geschichte einer ostfriesischen Kaufmannsfamilie, Leer (Ostfr.).

Verder lezen: Wein Wolff (website)
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door

Meer