Sjieke fiets uit 1901 rijdt weer

1300-450_0017b (bewerkt).jpg

Rijwiel 7786

De Groninger Fongers-documentalist en fietsenverzamelaar Jos Rietveld heeft een damesfiets uit 1901 gerestaureerd. Het exemplaar is een van de oudst bewaard gebleven exemplaren van de rijwielen of ‘machines’ van de vermaarde fietsenproducent Fongers.

De fiets kostte destijds 175 gulden. Heden ten dage zou de fiets omgerekend een aanschafprijs van € 12.500,- hebben. Fongers maakte dit model vanaf 1899 naar Engels voorbeeld.

Rietveld, heeft een collectie van twintig gerestaureerde Fongers-fietsen. Hiermee heeft hij een fascinerend deel van de stedelijke industriële geschiedenis voor de toekomst weten te behouden. Het rijwiel met framenummer 7786 heeft nog zijn originele lak en staat als kroon op de verzameling in Rietvelds huiskamer te pronken. "Voor zover bekend is dit de oudste fiets in particulier bezit", aldus Rietveld.

Met hulp van restaurateur Hans van de Stouwe is de fiets gedurende 150 uur zoveel mogelijk in de originele staat teruggebracht. Diverse afbeeldingen, beschrijvingen en andere archiefstukken uit de periode 1898-1902 vormden hierbij belangrijke bronnen.

Rietveld zou zijn collectie, inclusief het “pronkjewail” uit 1901, graag willen delen met zijn medestadjers. Een herhaling van de succesvolle Fongers-expositie in het Noordelijk Scheepvaartmuseum (2010) zit er echter niet in. Raadpleegbaar materiaal over de geschiedenis van Fongers is er evenwel genoeg, van fietsen tot en met garantieregisters en andere archivalia.


Van smid tot grootindustrieel

De Groningse smid Albert Fongers begon op 1 oktober 1884 met de productie van fietsen in zijn smederij aan het Nieuwe Kerkhof. In 1897 werd de Fongers-fietsenfabriek aan de Hereweg in gebruik genomen. Het vermaarde Fongers maakte de duurste en meest degelijke fietsen in Nederland.

Na een succesvolle periode nam in 1961 de Leeuwarder fietsenfabrikant Phoenix Fongers over, waarna in 1963 ook het Meppeler bedrijf Germaan tot deze combinatie toetrad; vanaf dat moment ging het bedrijf verder onder de naam PFG. Deze combinatie werd in 1970 vervolgens overgenomen door Batavus. Eind dat jaar werd de productie van fietsen in Groningen gestaakt.

 

 

Bronvermelding

Dagblad van Het Noorden, d.d. 29 maart 2012

RTV Noord
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door

Meer