Acquisitie

Uw bedrijfsgeschiedenis heeft toekomst!
Mogelijk leeft er bij u na het bezoeken van deze website het idee dat het bedrijfsarchief of -documentatie dat u in bezit heeft, niet voor de toekomst verloren mag gaan.Misschien wilt u uw collectie wel overdragen aan een openbare archiefbewaarplaats, zodat deze in optimale condities bewaard wordt, een toegankelijke inventaris krijgt en een plaats op www.wigedok.eu, wat de vindbaarheid van een bedrijfsarchief aanzienlijk vergroot. Zo kan het archief van uw bedrijf bijdragen aan de beschrijving van de rijke sociaal economische geschiedenis van Groningen. 

_depot_O_powerpoint.jpg  _rondleiding_171111_0032.jpg  _rondleiding_171111_0042.jpg
(Foto's: Marij Kloosterhof)

Hoe dan?
Maar hoe pakt u dit aan? Wij raden u aan hiervoor een archiefbewaarplaats in uw directe omgeving te zoeken, zoals een gemeentearchief. Natuurlijk kunt u ook het RHC Groninger Archieven benaderen, een van de partners van het WiGeDok-project. Elke archiefbewaarplaats zal zijn eigen richtlijnen hebben voor de overdracht van archieven.

materiaal.jpg
(Foto's Marij Kloosterhof, Riemer Janssen (rechts))

Richtlijnen
Ter informatie kunt u hier de richtlijnen voor overdracht van archieven aan het RHC Groninger Archieven downloaden. Deze vindt u onderaan de pagina. Voor vragen kunt u contact opnemen met het RHC Groninger Archieven.

Proces van overdracht
Bedrijfsarchieven vallen in de regel onder particuliere archieven. Deze archieven zijn niet gebonden aan de Archiefwet, wat betekent dat er dus erg veel mogelijk is op het gebied van afspraken rondom bijvoorbeeld openbaarheid van stukken. Uiteraard in goed overleg met de archiefinstelling waar u uw bedrijfsarchief wilt onderbrengen. Voor het RHC Groninger Archieven loopt het proces van overdracht als geschetst in onderstaand schema.

Overdrachtsproces (schema).jpg

Contactgegevens
Heeft u bedrijfsarchief of -documentatie in bezit, in welke vorm dan ook, dat u niet verloren wilt laten gaan en graag wilt overdragen aan een openbare archiefbewaarplaats? Schroom dan niet contact op te nemen, archiefinstellingen staan altijd open voor nieuwe aanwinsten. Contactgegevens van alle archieven, musea en andere erfgoedorganisaties in Groningen, vindt u hier.

 

Deze pagina delen

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door

Meer